Externally sequencing the MX-1

Forum for Aira

Externally sequencing the MX-1

Postby Archem » 16:02, 18 October 2017

I am trying to automate my mix as much as possible controlling the MX-1 from my hardware sequencer via MIDI.

Unfortunately, there are a limited set of CC messages the MX-1 is capable of receiving. There is so much I want to do but can't - i.e. change MFX types, rotate MFX dial, etc.

But has anyone found ways of sequencing the MX-1 outside of what Roland's documentation provides? I really want to be able to send BFX "notes" instead of having to rely on the onboard single 16-step pattern.
Archem
 
Posts: 7
Joined: 15:38, 30 September 2017


Re: Externally sequencing the MX-1

Postby Archem » 16:00, 23 October 2017

In case anyone is wondering I came up with a solution: Scene recall

You can recall scenes via MIDI with the MX-1, so I simply make scenes for each sidechain or BFX pattern and then use PC messages to switch between them.

I have found this to work without any latency
Archem
 
Posts: 7
Joined: 15:38, 30 September 2017

Re: Externally sequencing the MX-1

Postby darenager » 13:03, 8 November 2017

@Archem - Where there is a will there is a way! Great idea to use PC scenes as a way of sequencing the MFX amount and type, the lack of a direct CC for these was a bit of an oversight on Rolands part but your workaround is the next best thing ;)
darenager
 
Posts: 10
Joined: 02:25, 17 June 2017

Re: Externally sequencing the MX-1

Postby Archem » 18:54, 9 November 2017

I suppose Roland never imagined anyone would ever need a sidechain pattern longer than 16 steps? ha why not just hard code a 4 on the floor? lol
Archem
 
Posts: 7
Joined: 15:38, 30 September 2017

Re: Externally sequencing the MX-1

Postby Myrk- » 11:55, 14 January 2018

Yer your method is the best way - I wanted to sequence the MFX from my Synthstrom Deluge, but as you mentioned having pre-made scenes and recalling them is the only way whilst the MX-1 is in a useable mode. If using a PC then there's another mode that really unlocks the whole surface of the system. Check the additional manuals and the midi implementation chart to see the mode that does this.
User avatar
Myrk-
 
Posts: 268
Joined: 19:45, 27 August 2016
Location: London, UK


Return to Aira

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron