Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Forum for Roland's System-8 synthesizer

Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby gypsymoth » 22:40, 14 January 2018

Hi

I'm desperate to find a patch librarian for my System 8 - don't want to overwrite what's already there but don't want to lose my hard work when I switch the thing off.

A suggested solution has been to use the Roland Cloud System 8 VST. Fine. I've logged into cloud, opened the VST in Ableton and it appears in all its ugly glory

In Settings I've got MIDI Control Input System 8 System 8 CTRL etc (see attached), and the physical System 8 works fine from a midi point of view

But when I press 'GET', I get a message saying "MIDI Communication Failed"

It's driving me mental. Any ideas why this might be happening? Genuinely considering binning the S8 because its such a bad patch management system

Thanks
Attachments
Screen Shot 2018-01-14 at 21.36.23.png
Screen Shot 2018-01-14 at 21.36.23.png (170.51 KiB) Viewed 332 times
Screen Shot 2018-01-14 at 21.36.16.png
Screen Shot 2018-01-14 at 21.36.16.png (54.11 KiB) Viewed 332 times
gypsymoth
 
Posts: 2
Joined: 22:12, 14 January 2018


Re: Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby papasan » 18:21, 15 January 2018

Do you have a USB hub in the middle? I couldn't load a plugin with a USB hub attached. I had to directly connect the S-8 to the PC.
papasan
 
Posts: 22
Joined: 16:29, 14 September 2017

Re: Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby gypsymoth » 10:08, 16 January 2018

papasan wrote:Do you have a USB hub in the middle? I couldn't load a plugin with a USB hub attached. I had to directly connect the S-8 to the PC.


Hi. Yes I do. Tried going direct to my iMac the other day with no luck. What I might try is going direct AND choosing ‘System 8’ as a MIDI device rather than ‘SYSTEM 8 CTRL’

Thanks
gypsymoth
 
Posts: 2
Joined: 22:12, 14 January 2018

Re: Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby Picoronut » 05:32, 19 January 2018

I do not use it. I want to know how I can do it. To make it available
Picoronut
 
Posts: 2
Joined: 03:50, 19 January 2018

Re: Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby HP_filter » 15:44, 30 January 2018

Wish I can offer some assitance but I too, am having the exact same issue. Maybe someone on the thread can help us with this.
HP_filter
 
Posts: 2
Joined: 22:06, 27 August 2017

Re: Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby Manic » 16:29, 30 January 2018

It is correct to set both the midi input and output to System-8 CTRL in the VSTi settings.

Just removing the hub should be sufficient.
Manic
 
Posts: 107
Joined: 10:09, 18 January 2017

Re: Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby thartnett » 23:10, 30 January 2018

Direct USB connection to computer
Click SETTING button.
Choose "SYSTEM-8 CTRL" for both MIDI CTRL Input and Output.
thartnett
 
Posts: 19
Joined: 19:12, 7 September 2017

Re: Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby Manic » 11:08, 31 January 2018

Oh and DO NOT enable the System-8 CTRL as a midi device in your DAW
Manic
 
Posts: 107
Joined: 10:09, 18 January 2017

Re: Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby rcmusic35 » 18:41, 31 January 2018

gypsymoth wrote:Hi

but don't want to lose my hard work when I switch the thing off.



Thanks


so the very first thing is to backup to a SD card. copy a copy of this backup on you PC. now you have 2 backups of your hard work. Now you can test the librarian without any risk....
User avatar
rcmusic35
 
Posts: 38
Joined: 17:33, 23 January 2017

Re: Trying and failing to use S8 VST as a Librarian. Help!

Postby Happy » 14:24, 13 February 2018

That's what you get when you abandon good old Sysex. SD cards, PC file copying and Cloud Lock-in.
Happy
 
Posts: 119
Joined: 14:55, 7 April 2014


Return to System-8

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests